Filmas “Latvijas valsts simboli” pirmizrāde

2015. gada 10. novembrī Saeimas namā notika Tiesību zinātņu pētniecības institūta veidotās filmas “Latvijas valsts simboli” pirmizrāde. Filma stāsta par mūsu valsts simboliem: karogu, himnu, ģerboni un latviešu valodu, apskatot gan šo simbolu izveidošanās vēsturi, gan arī tālāko attīstību līdz pat mūsdienām.  Filmu var noskatīties šeit vai arī šeit.

Filmu, tās fragmentus (negrozot saturu) par brīvu un bez ierobežojumiem drīkst izmantot jebkurš, tostarp filmu demonstrējot auditorijai (izglītības iestādēs, konferencēs un dažādos citos pasākumos), norādot, ka filmu ir veidojis Tiesību zinātņu pētniecības institūts. Atsevišķa TZPI atļauja nav nepieciešama.

SF-300x157

Katra nācija, radot savas valsts simbolus, tajos ieliek ļoti spēcīgu ģenētisko kodu – valsts būtību, valsts ideju. Latvija ir neatkarīga valsts, Latvija ir demokrātiska valsts, Latvija ir eiropeiska valsts – tā ir mūsu valsts simbolu būtība, filmas atklāšanas pasākumā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Nr_1md

Foto:  Saeimas Kanceleja

Pirms filmas demonstrēšanas notika arī diskusija, kurā par valstiskumu, Latvijas simboliem un jaunatnes patriotismu sprieda Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Tiesību zinātņu pētniecības institūta valdes priekšsēdētājs un parlamenta deputāts Ringolds Balodis, Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību padomnieks Jānis Pleps un filmas producente Arta Ģiga. Diskusijas videoieraksts pieejams šeit.

Nr_2md

Foto:  Saeimas Kanceleja
Filmas atklāšanā piedalījās Jūrmalas skolu vēstures skolotāji, pilsētas skolēni, kā arī pašvaldības pārstāvji, jo filma tapusi ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu. Tāpat filmas atklāšanā piedalījās Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studenti.

Nr_3md

Foto:  Saeimas Kanceleja

Nr_4md

Foto:  Saeimas Kanceleja

2015. gada 18. novembrī filma tika pārraidīta arī kanālā LNT.

Publikācijas medijos:
Jūrmalas pašvaldības informācijas biļetens (2.-3.lpp.),05.11.2015.

Šī TZPI radošā iniciatīva ir veicinājusi Latvijas parlamenta – Saeimas radošu pieeju, kā rezultātā ir tapusi animācijas  īsfilma ”Satversmei 95”, kurā saprotamā un saistošā veidā ir izstāstīta Latvijas Satversmes vēsture. Īsfilma pieejama: http://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/25616-video-animacija-satversmei-95 

 

Comments are closed.