TZPI 26.01.2018. sarīko konferenci par mediju ietekmi un sabiedriskā viedokļa ietekmi uz tiesnešu lēmumiem. Konferenci sāk ar Ģenerālprokurora un augstākās raudzes tiesnešu uzrunām

2018. gada 26.janvārī Tiesību zinātņu pētniecības institūts ar mērķi uzsākt diskusiju par plašsaziņas līdzekļu radītā sabiedriskā viedokļa ietekmi uz sabiedriski nozīmīgu tiesvedību gaitu un rezultātu organizēja konferenci „Sabiedriskā viedokļa ietekme uz tiesnešiem un tiesu sistēmu kopumā”. Konference notika Latvijas Universitātes Mazajā aulā, dalība tajā bija iespējama tikai ar ielūgumiem, taču tās norisei ikviens interesents varēja sekot līdzi tiešraidē Latvijas Universitātes mājas lapā un Delfi portālā.

“Sabiedrības ietekme uz tiesu vidi ir tēma, kas gadu laikā nozīmīgu tiesvedību  kontekstā ir kļuvusi īpaši aktuāla. Publiskais spiediens dažādu komerctiesību strīdu, smagu noziegumu izmeklēšanā, iztiesāšanā, pārsūdzēšanā bieži vien ir tik spēcīgs, ka to izjūt visi procesa dalībnieki. Kā konferences organizētājs ceru, ka problēmas publiska aktualizēšana, izdiskutēšana žurnālistu, tiesnešu un advokātu vidū radīs lielāku izpratni par šo fenomenu, kas savukārt uzlabos tiesu sistēmas komunikāciju ar sabiedrību,” par konferenci stāsta Tiesību zinātņu pētniecības institūta valdes priekšsēdētājs, profesors Ringolds Balodis.

 

Konferenci atklāja Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietniece, prof. Sanita Osipova un Ģenerālprokorors Ēriks Kalnmeiers. Konference noritēja divās sekcijās:  1. Tiesu neatkarība, kā demokrātiskas valsts fundamentāla pamatvērtība un 2. Viedokļu paušana, atspoguļošana un ietekmes sekas. Tajā ar referātiem uzstājās virkne Satversmes tiesas, Augstākās tiesas un Rīgas apgabaltiesas tiesneši, kā arī pazīstami advokāti. Tai skaitā arī Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietniece, prof. Sanita Osipova, kura savā priekšlasījumā runāja par mūsdienu informācijas sabiedrības izpausmēm un apkārt esošo informācijas piesātināto telpu, tās ietekmi uz tiesu varu. Viņa norādīja, ka taisnīga tiesa ir iespējama vienīgi tad, ja tiesnesis spriež tiesu neatkarīgi no sabiedriskā viedokļa ietekmes, vienlaikus zinot šo apkārtējo viedokli. Sanita Osipova uzsvēra, lai tiesnesis varētu taisnīgi pildīt savus amata pienākumus informācijas plūdu laikmetā, tiesnesim ir jābūt sociāli nobriedušai un pilsoniski drosmīgai personībai.

Lai gan lielāko daļu konferences referātu lasīja profesionāli juristi, referentu vidū bija arī psihologi, antropologi un mediju eksperti.

Konferences ietvaros pētījumu centra  „SKDS” direktors Arnis Kaktiņš prezentēja pētījumu „Objektīvs skatījums uz tiesnešu ietekmējamību socioloģijas kontekstā’’, kurā skatīts jautājums par tiesnešu ietekmējamību no dažādiem skatupunktiem – sabiedrības, advokātu, kā arī pašu tiesnešu.

Konferences noslēgumā notika paneļdiskusija „Plašsaziņas līdzekļu un sabiedrības radītā spiediena efekts taisnīgu tiesu spriežot’’,  kurā ar saviem viedokļiem dalījās prokurors Juris Juriss, tiesnesis Aigars Strupišs, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, tiesnesis Juris Stukāns un mediju eksperte Anda Rožukalne.

Konferenci atbalstīja Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte, Augstākā tiesa un Latvijas Zvērinātu advokātu padome. Konferences informatīvie atbalstītāji – laikraksts „Dienas Bizness”, žurnāls „Jurista Vārds” un portāls Delfi.

Īss video par konferenci

Pilna konferences programma pieejama  šeit. 

Fotogrāfijas no konferences pieejamas šeit.

Video no konferences pieejams šeit.

Publikācijas:

Aldis Laviņš: Pārdomas par Satversmes prasībām tiesnesim (Delfi, 27.04.2018.)
Sabiedriskā viedokļa ietekme uz tiesnešiem un tiesu sistēmu kopumā (Jurista Vārds, 06.02.2018.)
Konference par sabiedrības viedokļa ietekmi uz tiesu sistēmu (Jurista Vārds, 06.02.2018.)
Tiesu varai jāruna paplašinātos teikumos (Neatkarīgā Rīta Avīze, 30.01.2018.)
Aptauja: Tiesām ar sabiedrību jākomunicē, bet tiesa jāspriež pēc likuma gara (Ir.lv, 26.02.2018.)
Tiesas ar sabiedrību komunicēs vēl vairāk (Dienas Bizness, 26.01.2018.)
Kad mērķis ir labs (Jurista Vārds, 23.01.2018.)
Publiskums – likumīga taisnīguma triumfa pamats (Dienas Bizness, 16.01.2018.)
Diskusija – ja Saeimā būs cilvēki, kurus ietekmē pūlis, Latvijā būs bail dzīvot (Neatkarīgā Rīta Avīze, 09.01.2018.)
Адвокаты – “сторожевые собаки правопорядка” (7 секретов, 11.01.2018.)
Diskusija – tiesības zināt nedod tiesības ietekmēt (Dienas Bizness, 09.01.2018.)
Diskusija – vai advokāts ir traucēklis taisnīgumam? (Neatkarīgā Rīta Avīze, 13.12.2017.)

Comments are closed.